Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Λίγα και σταράτα: άρθρο του Γιάννη Παναγή


Τις λίγες μέρες που απομένουν, να παραμερίσουμε κάθε εμπόδιο και με συναίσθηση ευθύνης να αξιοποιήσουμε κάθε ώρα, να μπούμε σε κάθε λαϊκό σπίτι, με τα ψηφοδέλτια της μάχης, της Λαϊκής Συσπείρωσης, για την Περιφέρεια και τους Δήμους Δελφών και Δωρίδας. Να συζητήσουμε με κάθε εργαζόμενο, συνάδελφο, γείτονα, φίλο ή συγγενή. Να τους καλέσουμε να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και τη Λαϊκή Συσπείρωση στις Ευρωεκλογές, στην Περιφερειακές κα Δημοτικές εκλογές. ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ κι αυτό μας κάνει δυνατούς. Έχουμε πολιτική υπεροχή απέναντι σε όλους τους άλλους.

Όλοι σήμερα παραδέχονται ότι το ΚΚΕ ενημέρωσε έγκαιρα τους εργαζόμενους για την καπιταλιστική κρίση, για τον επικίνδυνο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την επίθεση του κεφαλαίου, των κομμάτων και των Κυβερνήσεων, κάλεσε το λαό να πάρει τα μέτρα του.

Η λαϊκή πείρα αποδείχνει ότι όποτε ο λαός δεν άκουσε τη φωνή του ΚΚΕ μπήκε σε περιπέτειες. Δεν πήρε τα αναγκαία μέτρα για να υπερασπίσει τα δικά του συμφέροντα, επέλεξε δυνάμεις που του «χάιδευαν τα αυτιά», πίστεψε σε σωτήρες και έπαθε μεγάλη ζημιά.

Τώρα να βγούνε συμπεράσματα, να γίνει επιλογή που αντιστοιχεί στα λαϊκά συμφέροντα, να πιάσει τόπο η ψήφος του λαού με ισχυρό ΚΚΕ και ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ.

Μαζί μπορούμε να παλέψουμε από καλύτερες θέσεις, να αντισταθούμε στην επίθεση του κεφαλαίου και να εμποδίσουμε τα αντιλαϊκά μέτρα.

Μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, να δυναμώσουμε την ενότητα των εργαζομένων, να χτίσουμε τη λαϊκή συμμαχία της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχής αγροτιάς, της νεολαίας και τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας.

Μαζί θα δυναμώνουμε, θα αντεπιτεθούμε, θα σπάσουμε τα δεσμά των μονοπωλίων και της ΕΕ, θα ανοίξουμε το δρόμο για να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του, με τον πλούτο που παράγει στα δικά του χέρια.

Οι ψεύτικες προσδοκίες βασάνισαν το λαό μας.

Τώρα υπάρχει πείρα που επιτρέπει να πεταχτούν οι ψευτιές, οι υποσχέσεις των άλλων δυνάμεων στα σκουπίδια.

Υπάρχουν κάποια αναμφισβήτητα δεδομένα:

Οι δυνάμεις του κεφαλαίου, η ΕΕ, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ φόρτωσαν την καπιταλιστική κρίση στις πλάτες του λαού, τον φτώχυναν, τον έστειλαν μαζικά στην ανεργία και την ανέχεια. Το χειρότερο: ξεδιπλώνουν ένα σχέδιο για να εγκλωβίσουν και πάλι τις λαϊκές δυνάμεις.

Εκβιάζουν για σταθερότητα για να συνεχίσουν το αντιλαϊκό τους έργο. Υπόσχονται για να ξανακλέψουν τη ψήφο.

Υποστηρίζουν πως έρχεται ανάπτυξη και θα επιλυθούν τα λαϊκά προβλήματα.

ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ. Η ανάπτυξη για την οποία μιλάνε θα συνεχίσει να έχει κριτήριο το κέρδος των λίγων, ο λαός θα συνεχίσει να στενάζει με τα παλιά και τα νέα μέτρα που έρχονται.

Οι εργαζόμενοι να πάρουν υπόψη πως το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη βουλή και το λεγόμενο «μεσοπρόθεσμο πλαίσιο» προβλέπουν συνέχιση της λιτότητας, κατάργηση και άλλων δικαιωμάτων, παραπέρα μειώσεις σε υγεία, παιδεία την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μιλάει για το τέλος της κρίσης.

Η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προβάλλουν το πρωτογενές πλεόνασμα ως μέτρο ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας.

Είναι προκλητικό. Άρπαξαν δισεκατομμύρια από το λαό και έχουν το θράσος να ζητάνε να τους ευχαριστήσει για το ξεροκόμματο που του πετάνε.

Μα η χώρα βγήκε στις αγορές σου λένε. Και λοιπόν; Θα πάρουν νέα δάνεια, θα τα ξαναδώσουν στους επιχειρηματίες και θα τα ξαναπληρώσουν οι λαϊκές οικογένειες.

Είναι πολλοί που αναγνωρίζουν την ορθότητα των θέσεων του ΚΚΕ. Αναγνωρίζουν ότι έχει τη μόνη καθαρή θέση. Κατανοούν ότι η λύση των προβλημάτων τους μπορεί να προκύψει μόνο με την υλοποίηση της πολιτικής του πρότασης. Όμως διστάζουν. Δεν έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους. Προτιμούν να επιλέξουν έναν δρόμο που δεν οδηγεί, όπως αναγνωρίζουν, σε φιλολαϊκές λύσεις, αλλά έστω θα σταματήσει το κακό, η κατηφόρα, δεν θα χειροτερέψει και άλλο η κατάσταση. Είναι η λογική του «μικρότερου κακού».

Η λογική του «μικρότερου κακού» αποδείχτηκε θανατηφόρα παγίδα που εγκλώβισε λαϊκές δυνάμεις στην πολιτική που συνέφερε το μεγάλο κεφάλαιο για πολλά χρόνια.

Κάθε φορά το «μικρότερο κακό» αποδεικνυόταν ότι ήταν μεγαλύτερο, πιο επικίνδυνο. Αυτό είναι ένα πολύ κρίσιμο και επίκαιρο συμπέρασμα που πρέπει να σκεφτούν οι λαϊκές μάζες. Να εξετάσουν την πολιτική ιστορία των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα μας. Να θυμηθούν τους ατέλειωτους σκυλοκαβγάδες του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ. Να θυμηθούν που εγκλωβίστηκαν λαϊκές δυνάμεις. Το έργο ξαναπαίζεται σήμερα. Με το ίδιο σενάριο. Σε τούτη τη φάση το σενάριο προβλέπει ο σκυλοκαβγάς να γίνεται ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί το λαό να τον ψηφίσει στις 25 Μάη για να φύγει η κυβέρνηση στις 26 του μήνα.

Η κυβέρνηση μπορεί να φύγει και στη θέση της να έρθει άλλη που θα εφαρμόσει το ίδιο επικίνδυνη αντιλαϊκή πολιτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως κάτι κρύβει. Τι κρύβει;

Κρύβει ότι η κυβέρνηση θα φύγει αλλά η πλουτοκρατία θα μείνει, θα μείνει η ΕΕ, οι συνθήκες και η στρατηγική της, το ξήλωμα των λαϊκών δικαιωμάτων.

Οι λαϊκές οικογένειες, οι νέοι να προσέξουν το κυνήγι του εντυπωσιασμού, τους άσφαιρους καβγάδες του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, που γίνονται για να καλύψουν πως στα μεγάλα ζητήματα υποστηρίζουν την ίδια γραμμή. Τη γραμμή της ΕΕ και του κεφαλαίου, τη γραμμή της λεγόμενης ανταγωνιστικότητας, που σε απλά ελληνικά σημαίνει της κερδοφορίας του κεφαλαίου, τη γραμμή της Λευκής Βίβλου δηλαδή της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, τη γραμμή της ελεύθερης κίνησης του κεφαλαίου, τη γραμμή της συνθήκης του Μάαστριχ. Αυτή τα η γραμμή υποστηρίζουν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι αυτό και γίνεται αποδεκτός από τα επιτελεία του μεγάλου κεφαλαίου. Γι’ αυτό και στάζει μέλι ο Δασκαλόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ, όταν αναφέρεται στον Τσίπρα.

Παχιά λόγια και κατάργηση των μνημονίων στις εκλογές του 2012. Σήμερα στη θέση της κατάργησης των μνημονίων βάζει «την αποκατάσταση των αδικιών του μνημονίου». Παχιά λόγια κατά των μνημονίων, της Μέρκελ, κλπ κλπ. Όταν φτάνουμε στο συγκεκριμένο όμως… Ο Τσίπρας πρόσφατα αρνήθηκε την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Την αποκατάσταση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ μικτά την παρέπεμψε σε συνεννόηση της ΓΣΕΕ με την εργοδοσία. Αυτή είναι η αλήθεια.

Για να καλύψει αυτή την αλήθεια υποστηρίζει ότι το ΚΚΕ τα παραπέμπει όλα στη Λαϊκή εξουσία ότι δεν έχει πρόταση για το σήμερα. Να δούμε ένα μόνο παράδειγμα σεβόμενοι και το χώρο της εφημερίδας: Το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση νόμου προστασίας των ανέργων προτείνοντας δώδεκα συγκεκριμένα μέτρα γι αυτό. Πρόταση που αναφέρεται στο σήμερα, όχι στο σοσιαλισμό. Πως αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ; Όχι μόνο δεν τη στήριξε μέσα στη βουλή, αλλά δήλωνε και τη στήριξη του στις λεγόμενες «πολιτικές ενεργού απασχόλησης» δηλαδή τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για την καταπολέμηση της ανεργίας. Πολιτικές που εφαρμόζονται χρόνια, μπουκώνουν τις επιχειρήσεις με χρήμα και η ανεργία αυξάνεται.

Ο λόγος αυτής της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι απλός: Μια πολιτική δύναμη που αποδέχεται τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και την ΕΕ ως μονόδρομους που την πραγματική εξουσία δηλαδή την κατέχουν τα μονοπώλια, δεν μπορεί ούτε να υποσχεθεί, ούτε να εγγυηθεί ουσιαστική ανακούφιση με αποκατάσταση των εισοδημάτων. Αυτή είναι η αλήθεια κι αυτή κρύβει από το λαό ο ΣΥΡΙΖΑ. Καλύπτει τις ευθύνες της ΕΕ και προβάλλει τις ευθύνες της Μέρκελ κρύβοντας πως η πλουτοκρατία έχει πολλές Μέρκελ.

Ο λαός να προσέξει: Όπου παίχτηκε το παιχνίδι των «αριστερών κυβερνήσεων» ο λαός συνέχισε να υποφέρει, το εγχείρημα χρεοκόπησε και η δεξιά επανήλθε στην εξουσία. Αυτό έγινε στην Γαλλία, στην Ιταλία, στην Κύπρο.

Το σάπιο αστικό πολιτικό σύστημα προκειμένου να ελέγξει την λαϊκή αγανάκτηση και να εμποδίσει τον ριζοσπαστισμό του λαού, δημιουργεί κόμματα, κομματίδια, αναχώματα. Ο λαός έχει τη δύναμη να τα σαρώσει. Το ΠΑΣΟΚ κρύβεται πίσω από την ΕΛΙΑ και επιχειρεί να ψαρέψει ψήφους. Το ΠΟΤΑΜΙ από το πουθενά, χωρίς καμία παρουσία, προβάλλεται με μανία απ τους καναλάρχες, δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο, για να ρίξει δίχτυα να πιάσει λαϊκές δυνάμεις, να αρπάξει τη ψήφο τους για να στηρίξει την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Ο λαός έχει τη δύναμη. Μπορεί να περιθωριοποιήσει, να απομονώσει τη Χρυσή Αυγή. Είναι εγκληματική, ναζιστική οργάνωση που δολοφόνησε, χτύπησε και χτυπά τους εργαζόμενους, είναι το σιδερένιο χέρι της εργοδοσίας κατά των εργατικών αγώνων. Διαπράττουν έγκλημα όσοι για λόγους ψηφοθηρικούς τη στεγάζουν στους συνδυασμούς τους.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό που καλλιεργεί συγχύσεις μία είναι η λύση:

Ψήφο στο ΚΚΕ και τη Λαϊκή Συσπείρωση και ο λαός θα δικαιωθεί.

Θα διαπιστώσει πως η δύναμή του θα πολλαπλασιαστεί.

Ψήφο στο ΚΚΕ και τη Λαϊκή Συσπείρωση. Συγκέντρωση δυνάμεων, λαϊκή συμμαχία για τη διεκδίκηση της Λαϊκής Εξουσίας και διακυβέρνησης.

Αυτή η προοπτική επιβάλλεται να εκφραστεί στις εκλογές.