Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Συνέντευξη του υπ. αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας Δ. Τσελέ στο amfissapress.gr, 14-05-2014


Ερ: Γιατί επιλέξατε να θέσετε υποψηφιότητα για τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο, τόσο για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όσο και για την Ελλάδα συνολικά; Τι αναμένετε να αντιμετωπίσετε και πώς σκοπεύετε να αντιδράσετε στις αυξημένες απαιτήσεις;

Απ: Η Λαϊκή Συσπείρωση, ο συνδυασμός που στηρίζει το ΚΚΕ στους δήμους και τις περιφέρειες πανελλαδικά και στη Στερεά Ελλάδα αντιμετωπίζει ενιαία τις τρεις εκλογικές μάχες, δημοτικές, περιφερειακές και ευρωεκλογές και καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής να χρησιμοποιήσουν ενιαίο κριτήριο και για τις τρεις κάλπες. Άλλωστε ενιαία είναι και η πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου και εφαρμόζεται σε όλους τους κρίκους της διοίκησης, κεντρικής και τοπικής.

Τι αναμένουμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε; Περιμένουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που εντάθηκαν τα τελευταία χρόνια από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Τα προβλήματα των εργαζόμενων που το εισόδημά τους κατακρημνίστηκε, τα προβλήματα του λαϊκού νοικοκυριού που στενάζει από την φορολογία και τα χρέη, τα προβλήματα του άνεργου που περιμένει καμία πεντάμηνη σύμβαση των 400 ευρώ μπας και μπαλώσει καμιά τρύπα, τα προβλήματα του συνταξιούχου που δεν μπορεί να πληρώσει τα φάρμακά του και παρακαλάει να μην αρρωστήσει, τα προβλήματα του αγρότη που δίνει τη μάχη για την επιβίωσή του.

Μόνο που εμείς δεν θα κοροϊδέψουμε τον κόσμο λέγοντας ότι θα βγάλουμε τίποτα λαγούς από το καπέλο και θα κάνουμε την Φωκίδα ή τη Στερεά Ελλάδα όαση μέσα σε αυτή την κόλαση. Ένα πράγμα μπορούμε να εγγυηθούμε. Ότι όποια δύναμη μας δώσει ο λαός, θα χρησιμοποιηθεί για να ενισχυθούν οι αγώνες του, για να ενισχυθεί το ταξικό κίνημα που σήμερα θα αντιπαλεύει τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής, που θα διεκδικεί μέτρα ανακούφισης - και σε αυτό μπορεί η περιφέρεια να παίξει ρόλο αν αποφάσιζε η περιφερειακή αρχή να συγκρουστεί με τις επιλογές της ΕΕ και της κυβέρνησης.


Ερ: Η Στερεά Ελλάδα εξαιρείται πολλές φορές από χρηματοδοτικά προγράμματα. Τελευταίο παράδειγμα η εξαίρεση από τον ελληνικό χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων για την περίοδο 2014- 2020. Είναι όντως τόσο «πλούσια» η Στερεά Ελλάδα; Η Φωκίδα τι μπορεί να περιμένει;

Απ: Καταρχάς η εξαίρεση της Στερεάς Ελλάδας από το στόχο 1 του ΕΣΠΑ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη. Η Στερεά Ελλάδα εξαιρείται από το ΕΣΠΑ λόγω υψηλού κατά κεφαλήν εισοδήματος. Την ίδια στιγμή που οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις βγάζουν υπερκέρδη ταυτόχρονα βασιλεύουν η φτώχεια και η ανεργία για το λαό και τους εργαζόμενους. Τέτοια είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, σημαίνει κέρδη για τους λίγους και φτώχεια για τους πολλούς. Πλούσιος στη Στερεά Ελλάδα μπορεί να είναι ο Ηλιόπουλος και ο Μυτιληναίος ή άλλοι «υγιείς επιχειρηματίες». Δεν σημαίνει όμως ότι είναι πλούσιοι και οι εργάτες των μεταλλείων ή της ΠΕΣΙΝΕ ή οι εργαζόμενοι στον τουρισμό. Γι’ αυτό λέμε ότι οι διακηρύξεις της κυβέρνησης περί πλεονασμάτων, αγορών και ανάκαμψης μάλλον πρέπει να ανησυχούν τον ελληνικό λαό αντί να τον κάνουν να ελπίζει. Να είναι σίγουρος ότι όπως πλήρωσε την κρίση, έτσι θα κληθεί να πληρώσει και την ανάκαμψη, όσο την εξουσία την έχει η ολιγαρχία του πλούτου.


Ερ: Η Φωκίδα για πολλούς είναι το «μαύρο πρόβατο» της Στερεάς Ελλάδας και μοιάζει να μην έχει ισότιμη θέση με τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες. Σήμερα, μερίδα πολιτών αγνοεί ακόμη και το όνομα του νυν Περιφερειάρχη, θεωρώντας ότι η τοπική εξουσία σταματά ιεραρχικά στο πρόσωπο της νομάρχη κ. Γαζή. Τελικά ο Καλλικράτης έκανε καλό ή κακό στη Φωκίδα; Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, γνωρίζει αυτό το πραγματικό και βάσιμο παράπονο;

Απ: Ο Καλλικράτης έβλαψε τους εργαζόμενους και το λαό όλης της χώρας όχι γιατί δεν γνωρίζουμε το όνομα του Περιφερειάρχη, αν συμβαίνει αυτό. Στην ουσία, συνεχίζοντας την πολιτική του Καποδίστρια και ενισχύοντας την, διαμόρφωσε τις συνθήκες ώστε η τοπική διοίκηση να λειτουργεί ως το μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους, να λειτουργεί πιο ευέλικτα ώστε να εφαρμοστούν σε τοπικό επίπεδο οι αντιλαϊκές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων σε όλους τους τομείς, να ενισχύσει το χαράτσωμα και την φοροληστεία των εργαζομένων και των μικρών επαγγελματιών και σε τοπικό επίπεδο, να επικρατήσουν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, να ιδιωτικοποιηθούν ακόμα πιο εύκολα τα συγκεντρωμένα φιλέτα των υπηρεσιών του δήμου (καθαριότητα, έργα υποδομής) κ.α.

Η Λαϊκή Συσπείρωση σε επίπεδο ΚΕΔΕ αλλά και το ΚΚΕ σε επίπεδο βουλής καταψήφισε -και μόνο αυτοί- τον Καλλικράτη, αντιτάχθηκε σε αυτόν και αποκάλυψε την ουσία της αντιλαϊκότητάς του. Οι εργαζόμενοι και από αυτό μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Η στάση του κάθε συνδυασμού και του κάθε κόμματος απέναντι στον Καλλικράτη, ο οποίος παρεμπιπτόντως ψηφίστηκε σύμφωνα με τις ντιρεκτίβες της ΕΕ πριν τα μνημόνια, πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου.


Ερ: Έργα και παροχές προς τους πολίτες. Πώς κρίνετε τη μέχρι σήμερα πορεία της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας και το έργο της Αντιπεριφερειάρχη κ.Γαζή; Έκανε ότι ήταν δυνατόν ή θα είχατε αντιμετωπίσει διαφορετικά κάποια θέματα;

Απ: Δεν είναι θέμα προσωπικό της κα Γαζή. Είναι θέμα πολιτικής επιλογής, ποια πολιτική δηλαδή στηρίζεις. Αν στηρίζεις την πολιτική της ΕΕ, αντικειμενικά θα κάνεις αντιλαïκές επιλογές και σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας. Η παράταξή της, όπως και όλες οι παρατάξεις που υποκλίνονται στον ευρωμονόδρομο, είτε αυτές στηρίζονται από τα κόμματα της συγκυβέρνησης είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, που την ΕΕ δεν την αμφισβητεί πουθενά, ίσα ίσα καλλιεργεί και αυταπάτες ότι μπορεί αυτή να αλλάξει αντικειμενικά, τέτοια διαχείριση θα κάνουν και στην περιφέρεια και στους δήμους. Μπορείς ποτέ να υπηρετείς την ΕΕ και να αντιταχθείς στις ελαστικές σχέσεις εργασίας ή ας πούμε στην παράδοση στους ιδιώτες των κοινωνικών υπηρεσιών, του πλούτου της περιοχής;


Ερ: Οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι που σας πλαισιώνουν είναι έτοιμοι για το μεγάλο και δύσκολο έργο που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε; Έχετε ήδη «βρει τα πατήματα», μοιράζοντας ουσιαστικά από τώρα αρμοδιότητες ανάλογα με τα προσόντα του καθενός;

Απ: Οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι όπως και όλοι οι υποψήφιοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση είναι πρωτοπόροι κομμουνιστές αλλά και άνθρωποι που έχουν δώσει διαπιστευτήρια στους αγώνες και το λαϊκό κίνημα όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ο λαός της Φωκίδας έχει συμφέρον να εκλέξει όσο το δυνατόν περισσότερους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους με την Λαϊκή Συσπείρωση, όσο το δυνατόν περισσότερους περιφερειάρχες και δημάρχους, γιατί θα έχει περισσότερους συμπαραστάτες στους αγώνες του, ανθρώπους που θα σταθούν δίπλα του στις αγωνίες του, στην πάλη για την ανακούφιση του, στη απόκρουση των αντιλαϊκών επιλογών της όποιας κυβέρνησης εξυπηρετεί την πολιτική των μονοπωλίων.


Ερ: Τι άλλο έχετε να προσθέσετε, απευθυνόμενος στους Φωκείς;

Απ: Ζητάμε τη ψήφο του ελληνικού λαού, προκειμένου αυτή η ψήφος πρώτον για να τιμωρήσει τους πραγματικούς ενόχους, που είναι η ΕΕ και τα μονοπώλια. Και αυτό δε μπορεί να γίνει αν ψηφιστούν συνδυασμοί ή κόμματα που υποκλίνονται στη λογική του ευρωμονόδρομου σε όποιο πόλο του διπολισμού και αν βρίσκονται. Δεύτερο και σημαντικότερο θα ενισχύσει τη μοναδική δύναμη που θα σταθεί δίπλα στους αγώνες του λαού, που θα αντιπαλέψει σήμερα τις επιπτώσεις αυτής της αντεργατικής λαίλαπας και θα ανοίξει τον δρόμο για μια άλλη προοπτική.

Ο ελληνικός λαός, ο λαός της Φωκίδας δεν πρέπει να ξεγελαστεί ακόμα μια φορά, από δήθεν «ανεξάρτητους», «ακομμάτιστους» και «αδιάφθορους» που την επόμενη μέρα των εκλογών θα προσμετρήσουν την ψήφο του στην στήριξη της συγκυβέρνησης, αλλά ούτε και στους συνδυασμούς που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα μεταφραστούν σε στήριξη της ΕΕ.