Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Συνέντευξη του υπ. αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας Δ. Τσελέ στην Ώρα της Φωκίδας, 13-05-2014


Ερ: Γιατί κάποιος σε αυτές τις εκλογές να ψηφίσει τη Λαïκή Συσπείρωση;

Απ: Ψήφος στη Λαϊκή Συσπείρωση σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ψήφος στο ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές σημαίνει ψήφος στη μοναδική δύναμη που αποκαλύπτει και σήμερα όπως και πάντα τον χαρακτήρα της ΕΕ σαν συμμαχία των μονοπωλίων. Σημαίνει ψήφος στη μοναδική δύναμη που θα τη χρησιμοποιήσει υπέρ των αγώνων και των διεκδικήσεων του ελληνικού λαού που στενάζει από την πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου. Είναι η μοναδική ψήφος που μπορεί να τιμωρήσει τους πραγματικούς ένοχους της κατάστασης που βιώνουμε σήμερα. Είναι η μοναδική ψήφος που θα βρεθεί την επόμενη μέρα εκεί που δόθηκε την ημέρα των εκλογών και δε θα χρησιμοποιηθεί για αλισβερίσια, δε θα ερμηνευτεί ως επικρότηση της πολιτικής της συγκυβέρνησης, όπως η ψήφος στους δήθεν ανεξάρτητους υποψήφιους σε δήμους και περιφέρειες.


Ερ: Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών για τη Λαϊκή Συσπείρωση; Πόσο ψηλά βάζετε τον πήχη;Τι θα θεωρηθεί για εσάς επιτυχία και τι αποτυχία;

Απ: Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό του ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές, όσοι περισσότεροι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, περιφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι εκλεγούν με τη Λαïκή Συσπείρωση, τόσο πιο ενισχυμένο θα είναι την επόμενη μέρα το λαïκό κίνημα, τόσους περισσότερους συμπαραστάτες θα έχει στους αγώνες του ο χειμαζόμενος ελληνικός λαός. Από καλύτερες θέσεις θα μπορεί σήμερα να αποκρούει τις επιπτώσεις της πολιτικής των μονοπωλίων και να διεκδικεί μέτρα ανακούφισης. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ τόσο πιο εύκολα θα ανοίξει και ο δρόμος για την οριστική διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση, αλλά και την καπιταλιστική ανάκαμψη που πάλι οι εργαζόμενοι θα την πληρώσουν: Έξοδος από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με λαϊκή εξουσία.

Το μόνο που θέλουμε να υπενθυμίσουμε και επικαλούμαστε την εμπειρία των εργαζομένων είναι το εξής: Στις προηγούμενες εθνικές εκλογές του 2012, ο ελληνικός λαός μείωσε σημαντικά την εκλογική δύναμη του ΚΚΕ και έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση. Βοήθησε αυτό το λαïκό κίνημα; Έκανε πιο εύκολο για τον ελληνικό λαό να διεκδικήσει μέτρα ανακούφισης, να αποκρούσει αυτή την πολιτική; Η πραγματικότητα λέει ότι έγινε ακριβώς το αντίθετο. Λέμε λοιπόν και καλούμε τον ελληνικό λαό να το σκεφτεί, ότι δυνατό ΚΚΕ, δυνατή Λαïκή Συσπείρωση σημαίνει δυνατός λαός.


Ερ: Η Φωκίδα είναι ένας σχετικά «πλούσιος» νομός. Διαθέτει ορεινούς όγκους, θάλασσα, αρχαία, ορυκτό πλούτο και όμως το επίπεδο ανάπτυξης είναι από τα χαμηλότερα στην Ελλάδα. Ποιος νομίζετε ότι φταίει για αυτό και ποιες είναι οι προτάσεις σας για την ανάπτυξη της;

Απ: Κάνετε λάθος. Η Φωκίδα, όπως και όλη η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, είναι εκτός Στόχου 1 του ΕΣΠΑ ακριβώς γιατί θεωρείται ότι έχει από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα. Κι όμως η φτώχεια βασιλεύει στο νομό. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι σημαίνει ανάπτυξη όταν αυτή εξυπηρετεί τα κέρδη των λίγων και την ανταγωνιστικότητά τους.

Εμείς είμαστε καθαροί: Όσο τον πλούτο που παράγεται στον τόπο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, τον καρπώνονται μια χούφτα μονοπωλιακοί όμιλοι, ανάπτυξη μπορεί να έρθει, όμως αυτό δεν θα σημαίνει και καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, την λαϊκή οικογένεια. Πολύ περισσότερο αν το λαïκό κίνημα είναι ακόμα αδύνατο για να πάρει κάποιες κατακτήσεις που πάρθηκαν πίσω βίαια τα τελευταία χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.

Αν όμως τον πλούτο που παράγεται και εδώ, αλλά και σε όλη την χώρα τον καρπώνονται αυτοί που πραγματικά τον παράγουν, τότε ναι και ο τουρισμός, και ο ορυκτός πλούτος, και η θάλασσα και η αγροτική παραγωγή θα δουλεύουν προς όφελος του λαού της Φωκίδας και όλου του ελληνικού λαού.


Ερ: Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κος Αγγελέτος ασκεί έντονη κριτική στη «Λαϊκή Συσπείρωση» για τα μεταλλεία λέγοντας ότι θέση σας είναι ότι όλα τα προβλήματα θα λυθούν, ως δια μαγείας, μόλις επικρατήσει ο σοσιαλισμός εννοώντας ότι δεν έχετε πρόταση για το σήμερα, σε αντίθεση με αυτόν που για το σήμερα προβάλλει κυρίως την αντίθεσή του στην καταστροφή του περιβάλλοντος με τις επιφανειακές εξορύξεις. Τι απαντάτε σε αυτό;

Απ: Αυτή η διαστρέβλωση των θέσεων της Λαïκής Συσπείρωσης από τις παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, που σε αυτόν τον τομέα έχει ειδικευτεί, το πρώτο και βασικό που προσπαθεί να επιτύχει είναι να αποκρύψει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητεί το δικαίωμα του Ηλιόπουλου να κερδίζει από την εκμετάλλευση του φυσικού και του ανθρώπινου περιβάλλοντος.

Εμείς λέμε ότι όσο την εξουσία στον τόπο την έχουν τα μονοπώλια, τότε το κράτος, που είναι κράτος δικό τους, θα λειτουργεί υπέρ τους χωρίς να δίνει πεντάρα για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων του τόπου. Όσο λοιπόν την εξουσία την έχουν τα μονοπώλια, ο λαός και το κίνημα πρέπει να διεκδικεί να λειτουργούν τα μεταλλεία με τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους, ακόμα και αν οι νόμοι, που είναι νόμοι του δικού τους κράτους, τους επιτρέπουν να λειτουργούν ασύδοτα.

Και τέλος πάντων εμείς δεν θα πούμε ποτέ καταστρέψτε το βουνό, αρκεί να μας δώσετε πίσω τα ψίχουλα των ανταποδοτικών, ούτε θα πούμε ποτέ ιδρύστε ιδιωτικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, αφού το κράτος δεν μπορεί και δεν θέλει να ελέγξει τις δραστηριότητες της εταιρίας. Δηλαδή θα βάλουμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα και τα πρόβατα θα σωθούν. Αυτό κι αν είναι κοροïδία και ο κόσμος μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του και από την στάση τους αυτή.


Ερ: Λαρνάκι. Ναι στις εγκαταστάσεις των μεταλλευτικών εταιριών ή όχι;

Απ: Άλλο ένα λαμπρό πεδίο ψηφοθηρίας. Το τι έχουν τάξει όλοι μα όλοι για το Λαρνάκι δεν περιγράφεται. Τόμοι ολόκληροι από παραμύθια που έχουν ειπωθεί, θα μπορούσαν να γραφτούν. Η ουσία όμως είναι μία. Το μετάλλευμα που παράγεται εδώ κάπου πρέπει να φορτωθεί για να διακινηθεί. Όταν όμως κριτήριο της παραγωγής είναι ανταγωνιστικότητα, ή αλλιώς τα κέρδη του Ηλιόπουλου, τότε θα επιλέγεται η πιο συμφέρουσα λύση για τον ίδιο και η πιο επιβαρυντική για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων.


Ερ: Οι Δελφοί είναι ο ομφαλός της γης. Παρατηρούμε όμως ότι πολύ συχνά οι επισκέπτες του είναι κυρίως περαστικοί και άντε να μείνουν ένα βράδυ, κάτι που προφανώς δεν συμβάλλει στην τοπική οικονομία όσο θα έπρεπε. Αυτό μπορεί να αλλάξει και αν ναι ποιος είναι ο τρόπος;

Απ: Αν αυτό ίσχυε μόνο για του Δελφούς καλά θα ήταν. Τα ίδια λένε και στην Αθήνα. Τα ίδια λένε σε όλη τη Ελλάδα. Ακόμα κι εκεί που διανυκτερεύουν οι τουρίστες, με όρους μαζικού τουρισμού, διανυκτερεύουν στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες με τα all inclusive προγράμματα και ο αυτοαπασχολούμενος που ασχολείται με τον τουρισμό δεν βλέπει δεκάρα τσακιστή. Για να μη συζητήσουμε τι συμβαίνει με τους εργαζόμενους – μισθωτούς στον τουρισμό, με τι όρους, τι εισόδημα και τι ωράρια δουλεύουν. Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού στον τομέα του μαζικού τουρισμού κουμάντο κάνουν 10 εφοπλιστές με κρουαζιερόπλοια, 10 μεγαλοξενοδόχοι και 10 μεγάλα τουριστικά γραφεία. Που σημαίνει φτηνό μαζικό τουριστικό προïόν που διασφαλίζει υπερκέρδη για τους λίγους. Τουριστική ανάπτυξη για τους πολλούς σημαίνει πρώτα και κύρια ότι για τον λαό διασφαλίζεται το δικαίωμα στις διακοπές, στην ξεκούραση και στον ελεύθερο χρόνο. Με αυτές τις συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης για τον λαό, περιμένουμε πραγματικά να ζήσει αυτός που νοικιάζει ένα δωμάτιο ή έχει μια μικρή ταβέρνα;


Ερ: Ποια είναι η θέση σας για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με το λεγόμενο αναδασμό στην πεδιάδα του Μόρνου;

Απ: Είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει ταλαιπωρήσει αρκετά τους κατοίκους της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή ήμασταν και είμαστε στο πλευρό των αγροτών και των κατοίκων της περιοχής που πραγματικά τους έχει διαλύσει το συγκεκριμένο έργο. Μιλάμε για χαντάκια με ανάποδη κλίση, πολύ στενά ανοίγματα και άλλα πολλά. Δηλαδή για διάλυση του ίδιου του έργου. Δυστυχώς, και έχουν ευθύνη ο δήμαρχος της περιοχής, στο έργο που προχώρησε μαζί με τον ΤΟΕΒ στη διοικητική παραλαβή του. Και κει πάνω πατάει το Υπουργείο Γεωργίας και δεν αποδίδει τις αποζημιώσεις στου αγρότες που δε μπορούν να καλλιεργήσουν. Εμείς λέμε ότι και για αυτό το έργο όπως και για τα υπόλοιπα δεν μπορεί να είναι κριτήριο το κάθε πότε θα υπάρχει ΕΣΠΑ για να ενταχθούν σε αυτό και επιπλέον η κατασκευή τους δεν μπορεί να συνοδεύεται από ανταποδοτικά, στην ουσία να πληρώνουν το νερό χρυσάφι. Η περιφέρεια πρέπει να πιέσει και να σταθεί δίπλα στους αγρότες της περιοχής έτσι ώστε: α) να διορθωθεί το έργο και αν αυτό δεν γίνεται να προχωρήσει σε νέο έργο άμεσα, β) να αποζημιωθούν οι αγρότες της περιοχής για όσο καιρό δεν μπορούν να καλλιεργήσουν.


Ερ: Δελφικό τοπίο. Κατάρα ή ευλογία και γιατί;

Απ: To ζήτημα του Δελφικού τοπίου δυστυχώς είναι πεδίο απίστευτης ψηφοθηρίας και καλλιέργειας αυταπατών. Κοροïδεύουν τον κόσμο αυτοί που προβάλλουν ότι εμπόδιο στην ανάπτυξη είναι οι περιορισμοί του Δελφικού Τοπίου- οι οποίοι παρεμπιπτόντως δεν ισχύουν για τον Ηλιόπουλο. Μήπως δεν έγινε το Βιοτεχνικό Πάρκο, με λεφτά του ελληνικού λαού που δόθηκαν για απαλλοτριώσεις μέσω της τότε δημόσιας Κτηματικής Τράπεζας για να τα πάρει μετά η Τράπεζα Πειραιώς μπιρ παρά; Τι έχει το Βιοτεχνικό πάρκο σήμερα; Δύο τρεις μεσαίες επιχειρήσεις. Ε ακόμα κι αν αρθούν οι περιορισμοί του Δελφικού Τοπίου πάλι τέτοιες επιχειρήσεις θα έρθουν, αν έρθουν εδώ. Εδώ οι επιχειρήσεις κλείνουν και παν στην Βουλγαρία για να βρουν πιο φτηνά μεροκάματα, λέτε να τους εμποδίζει ο Παραδοσιακός Ελαιώνας να επενδύσουν στην Φωκίδα;

Από κει και πέρα πατάνε όλοι αυτοί που ψηφοθηρούν και στο αδιέξοδο που έχει έρθει ο ελαιοπαραγωγός της Φωκίδας, ο οποίος αφού πουλάει το λάδι του στην τιμή του νερού, λόγω Κοινής Αγροτικής Παραγωγής και στενάζει και από την φορολογία, σαν μόνη διέξοδο βλέπει σήμερα να πουλήσει το χτήμα του μπας και ανασάνει. Πραγματική ανάπτυξη και αξιοποίηση του Ελαιώνα και συνολικότερα της περιοχής, με αξιοποίηση νέων τεχνολογιών που θα αυξήσουν την παραγωγή και θα βελτιώσει την ζωή των κατοίκων της περιοχής και της Ελλάδας συνολικά δεν μπορεί να γίνει όσο κριτήριο ανάπτυξης θα αποτελεί το ιδιωτικό επιχειρηματικό κέρδος, δηλαδή οι κατευθύνσεις της ΕΕ και τα συμφέροντα των μονοπωλίων.


Ερ: Ζητώ την πολιτική σας εκτίμηση στο ερώτημα αν ο παραλίμνιος αγωγός στη λίμνη του Μόρνου έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας ή στην άρνηση της πολιτείας να προχωρήσει το έργο; Ποια είναι η δική σας πρόταση για ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής;

Απ: Το ζήτημα του αγωγού συνδέεται άμεσα με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Λίγο πριν πουλήσουν τα νερά του Μόρνου μαζί με την ΕΥΔΑΠ στους ιδιώτες, θα φτιάξουν και τον παραλίμνιο αγωγό για να είναι σίγουρος ο ιδιώτης ότι τα νερά του Μόρνου δεν θα μολύνονται. Εμπάσει περιπτώσει ο παραλίμνιος αγωγός πρέπει να γίνει, όμως πρέπει και συνολικά το ζήτημα του νερού να αντιμετωπίζεται σαν κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.


Ερ: Εκτός από υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης είστε και γραμματέας του ΚΚΕ στη Φωκίδα και επικαλούμαι αυτή σας την ιδιότητα για να σας ρωτήσω αν σήμερα υπάρχουν δυνάμεις που ενδεχομένως να μπορούσε να συνεργαστεί. Ρωτώ διότι το κόμμα σας, το ΚΚΕ δείχνει να τραβάει ένα δρόμο μοναχικό, ένα δρόμο μακριά από πολιτικές συνεργασίες, ακόμη και όταν υπάρχει επίμονο φλερτ όπως για πχ από το ΣΥΡΙΖΑ.

Απ: Καταρχάς ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα επίμονο φλερτ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υποκριτικές είναι αυτές οι διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν συνεργασία, μόνο και μόνο για να αποδυναμώσει το ΚΚΕ. Δεν μπορεί πραγματικά να θες να συνεργαστείς με κάποιον και ταυτόχρονα να είσαι πρωταθλητής στην διαστρέβλωση των θέσεων του, στην συκοφαντία και στα χτυπήματα κάτω από τη μέση. Και δεν ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται κυρίως από δυνάμεις που στο παρελθόν προσπάθησαν να διαλύσουν το ΚΚΕ.

Αλλά εμπάσει περιπτώσει από πού κι ως που είναι ο δρόμος μας μοναχικός γιατί δεν καλλιεργούμε αυταπάτες στον λαό ότι οποιαδήποτε αριστερή, αντιμνημονιακή κυβέρνηση ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε την, η οποία δεν αμφισβητεί, ούτε και ποτέ αμφισβήτησε την ΕΕ και την εξουσία των μονοπωλίων μπορεί να είναι πραγματικά φιλολαïκή;

Εμείς είμαστε υπέρ της πιο πλατιάς λαϊκής συμμαχίας, των εργατών, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών της λαïκής οικογένειας που έχουν συμφέρον να αντιπαλέψουν την πολιτική των μονοπωλίων και να ανατρέψουν την εξουσία τους αύριο, ανεξάρτητα αν αυτοί είναι αριστεροί, δεξιοί ή όπως αλλιώς θέλουν οι ίδιοι να αυτοχαρακτηρίζονται. Υπάρχει πιο πλατιά συμμαχία από αυτή; Εμείς για την συγκρότηση αυτής της συμμαχίας παλεύουμε και γι αυτό δεν έχουμε κανένα άγχος μοναχικού δρόμου. Άγχος τέτοιο πρέπει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ που συμμαχία θεωρεί την συμμαχία με τον Ομπάμα.


Ερ: Η θέση σας ως κόμμα αλλά και ως περιφερειακή παράταξη είναι η έξοδος της χώρας από την ΕΕ. Αλήθεια ποιες είναι οι ευθύνες της ΕΕ στη σημερινή εικόνα της περιφέρειας;

Απ: Πιο εύκολο θα ήταν ίσως να βρούμε κάποιον τομέα που η πολιτική της ΕΕ δεν έχει ευθύνη. Γιατί στο κάτω κάτω τι είναι η περιφέρεια; Οι κάμποι, τα βουνά και τα λαγκάδια; Δεν είναι οι άνεργοι από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν και στην περιφέρεια, και μεταφέρονται όπου έχει πιο φτηνά μεροκάματα, αφού η ελευθερία κίνησης κεφαλαίου του Μάαστριχτ το επιτρέπει; Δεν είναι οι νέοι που αν βρουν καμία πεντάμηνη σύμβαση με 400 Ευρώ αισθάνονται τυχεροί; Δεν είναι οι αγρότες που λόγω της ΚΑΠ είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται; Δεν είναι τα λαïκά νοικοκυριά που χαρατσώνονται και δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα; Αυτά είναι η ΕΕ και αυτά δημιουργούν την εικόνα της περιφέρειας και όχι τα παγκάκια και τα πλακάκια.


Ερ: Σας κατηγορούν ότι μέχρι να υλοποιήσετε το στόχο σας για την έξοδο από την ΕΕ δεν αγωνίζεστε στο βαθμό που θα έπρεπε τις συνέπειες από την ένταξη σε αυτήν. Τι απαντάτε σε αυτό;

Απ: Ποιοι είναι αυτοί που μας κατηγορούν άραγε; Μήπως αυτές οι δυνάμεις που ακόμα και σήμερα σπέρνουν αυταπάτες ότι η ΕΕ του Μάαστριχτ, της Λευκής Βίβλου και της Λισσαβώνας που τα ψηφίζαν και με τα δυο χέρια και μάλιστα μας κατηγορούσαν και για δογματικούς όταν τα καταγγέλαμε και ενημερώναμε τον λαό για τις επιπτώσεις του Ευρωμονόδρομου; Σαν πολύ δεν πάει να φωνάζει ο κλέφτης; Εκτός αν εννοούν ότι δεν αντιπαλεύουμε τις συνέπειες από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ επειδή δεν πανηγυρίσαμε ας πούμε την εκλογή Ολλάντ στην Γαλλία και δεν μυρίσαμε το νέο αέρα που φύσηξε. Γιατί αυτές οι δυνάμεις που εννοείτε, και κυρίως αναφερόμαστε στις δυνάμεις του Συνασπισμού παλιότερα, του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα αυτό εννοούν αντιπαλεύω τις συνέπειες: Ψηφίζω μια δήθεν αριστερή ή κεντροαριστερή κυβέρνηση που δήθεν θα μεταβάλλει τον χαρακτήρα της ΕΕ και από ΕΕ των μονοπωλίων θα την μετατρέψει σε Ευρώπη των λαών.

Το ΚΚΕ από όλα τα μετερίζια και κυρίως με την στάση του στο κίνημα δίνει πάντα τη μάχη για να αντιπαλέψει το οργανωμένο κίνημα τις επιπτώσεις της πολιτικής της ΕΕ στη ζωή του εργάτη, ακριβώς γιατί και μέσα στο κίνημα πάντα αποκάλυπτε τον ρόλο της συγκεκριμένης λυκοσυμμαχίας.


Ερ: Τέλος θα ήθελα να σας ρωτήσω αν δεν περάσετε στο δεύτερο γύρο των εκλογών τι θα πράξει ο συνδυασμός σας; Λευκό – κανένα όπως τις προηγούμενες εκλογές ή κατά συνείδηση;

Απ: Όπως και στις προηγούμενες εκλογές, όπως και στις προ προηγούμενες εμείς με την στάση μας δεν πρόκειται να βοηθήσουμε στην καλλιέργεια αυταπατών ότι μπορεί να υπάρξει μια άλλη διαχείριση που θα μπορεί να είναι φιλολαϊκή, πόσο μάλλον που κανένας άλλος συνδυασμός δεν είναι διατεθειμένος να συγκρουστεί με την ΕΕ και την πολιτική του κεφαλαίου και της συγκυβέρνησης. Με αυτή την έννοια το σύνθημα για το δεύτερο γύρο είναι το ίδιο με τον πρώτο: Σε όλες τις κάλπες να πέσει ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, είτε έχουμε είτε δεν έχουμε περάσει στον δεύτερο γύρο.