Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Ορυκτός πλούτος-λαϊκή περιουσία, ανάπτυξη προς όφελος των λαϊκών αναγκών

Η Λαϊκή Συσπείρωση, η παράταξη την οποία στηρίζει το ΚΚΕ στους δήμους και στις περιφέρειες πανελλαδικά στις επικείμενες τοπικές εκλογές, όπως και όλες οι παρατάξεις που στήριζε το ΚΚΕ σε δήμους και νομαρχίες στο παρελθόν, μια βασική θέση υποστηρίζουν και παλεύουν γι’ αυτή: 

Όχι μόνο ο ορυκτός πλούτος αλλά και όλοι οι φυσικοί πόροι της χώρας πρέπει να είναι λαϊκή ιδιοκτησία και όχι πεδίο κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα έπρεπε να γίνεται σε όφελος του λαού, στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και όχι για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου. Μια τέτοια ανάπτυξη θα έχει στο κέντρο της προσοχής της τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής και όχι την κερδοφορία της εκάστοτε εταιρείας, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας με μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη όλων των κλάδων. Καμιά ανάπτυξη δεν θα είναι προς όφελος του λαού αν στόχο έχει την καπιταλιστική κερδοφορία. 

Όλες οι άλλες παρατάξεις που στηρίζονται από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, την καπιταλιστική ιδιοκτησία του ορυκτού πλούτου τη θεωρούν δεδομένη και αναμφισβήτητη, όπως δεδομένη και αναμφισβήτητη θεωρούν την ΕΕ, την συνθήκη του Μάαστριχτ, την ανταγωνιστικότητα και χαιδεύουν τα αυτιά του κόσμου λέγοντας ότι υπάρχει ανάπτυξη στην οποία και ο λαός και τα μονοπώλια μπορούν να κερδίζουν ταυτόχρονα. Αυτό κι αν δεν γίνεται ούτε στην Δευτέρα Παρουσία! 

Ακριβώς επειδή συμφωνούν στην στρατηγική, επιστρατεύουν επιχειρήματα παλαιοπασοκικού-νεοσυριζαίικου τύπου για δήθεν διαφορετικές θέσεις των δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης. Είναι ψεύτες όσοι διαστρεβλώνουν τις πάγιες θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης. Η παράταξη που στήριζε το ΚΚΕ έχει σταθερές θέσεις για τον ορυκτό πλούτο πολλά χρόνια πριν φυτρώσουν τα δήθεν «ανεξάρτητα κα ιάφθαρτα», «νέα και αδοκίμαστα» πρόσωπα. Τα ψηφαλάκια και οι θεσούλες είναι το κίνητρο για όσους λίγο πριν τις εκλογές εφευρίσκουν συκοφαντικά επιχειρήματα εναντίον των υποψηφίων που στηρίζει το ΚΚΕ. Αυτή ακριβώς τη συμφωνία τους με τη στρατηγική των μονοπωλίων και της ΕΕ προσπαθούν να κρύψουν πετώντας δημαγωγικές κορώνες στα Δημοτικά Συμβούλια. Αυτή ακριβώς τη συμφωνία προσπαθούν να κρύψουν όταν μιλούν για ανταποδοτικά, ψίχουλα δηλαδή στο λαό της Φωκίδας για να αποδεχτεί τις εξορύξεις. Όταν μιλούν για Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης της Γκιώνας. Τον οποίο ποιος θα τον συστήσει; Η ίδια η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τον ορυκτό πλούτο του βουνού; Μήπως αυτά τα μέτρα αν παίρνονταν, δεν θα διευκόλυναν την εταιρεία στο σχέδιο εξορύξεων που έχει αποφεύγοντας και τα όποια νομικά εμπόδια, χωρίς να σέβονται και τους όποιους περιβαλλοντικούς όρους; 

Ο λαός της περιοχής μας έχει πλέον συσσωρευμένη εμπειρία. Έχει συμφέρον οργανωμένος μέσα από τα σωματεία του και τους υπόλοιπους μαζικούς του φορείς να παλέψει για να μην παραδοθεί ο πλούτος της περιοχής στους μονοπωλιακούς ομίλους. Να διεκδικήσει ανάπτυξη προς όφελος των λαϊκών αναγκών, που σημαίνει πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και της εξουσίας που υπηρετεί την πλουτοκρατία. Με αυτές τις θέσεις μπορεί να επιβάλλει να τηρούνται οι πιο αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι για το συμφέρον του. Με αυτές τις θέσεις δεν θα γίνεται έρμαιο αντιτιθέμενων μεταλλευτικών, τουριστικών, εργολαβικών ή άλλων συμφερόντων. Στήριγμα σε αυτόν τον αγώνα του ήταν και θα είναι μόνο οι αγωνιστές υποψήφιοι που στηρίζει το ΚΚΕ στις επερχόμενες τοπικές εκλογές και ευρωεκλογές. 

06/03/2014