Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

40ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή: Ανακοίνωση Οργάνωσης Φωκίδας της ΚΝΕ

Νέα-Νέε:

Τα τελευταία χρόνια, με καθαρές κουβέντες, ο αθλητισμός για τους κυβερνώντες αντιμετωπίζεται ως χόμπι και όχι ως όχι δικαίωμα. Μπορούν λοιπόν να το απολαμβάνουν μόνο όσοι μπορούν να πληρώσουν. Η πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζουν είναι ξεκάθαρη. Προωθεί την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, την ανταποδοτικότητα («πλήρωνε για να λαμβάνεις») και τη σταδιακή απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη να εξασφαλίζει τη ομαλή λειτουργία των αθλητικών υποδομών και να ενισχύει οικονομικά τη δραστηριότητα των αθλητικών Ομοσπονδιών και Σωματείων. Ήδη τα κονδύλια προς τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τις ομοσπονδίες έχουν μειωθεί την τελευταία τριετία πάνω από 50%, πετώντας χιλιάδες νέους έξω από αυτή τη διαδικασία.

Την ώρα που το κράτος δίνει εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις στον επαγγελματικό αθλητισμό, πολλά σωματεία και της περιοχής αναγκάζονται να κλείσουν, να υπολειτουργούν ή να λειτουργούν, επί της ουσίας, ως επιχειρήσεις, με τους αθλούμενους να αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους. Ή να συνδέονται με επιχειρηματίες χορηγούς, που χρησιμοποιούν τον αθλητισμό για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, να έχουν φοροαπαλλαγές, να διαφημίζονται τυπώνοντας το ονόματα της φίρμας τους στα μπλουζάκια των αθλουμένων νέων ξεπλένοντας έτσι τα ανομήματά τους.

Την ώρα που χτίζονται με χρήματα του ελληνικού λαού υπερπολυτελή γήπεδα για να παραδοθούν στις ΠΑΕ, την ίδια στιγμή αναρωτιόμαστε γιατί να μην υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης του κοινού στο γήπεδο ποδοσφαίρου;

Γιατί τα υπόλοιπα γήπεδα της περιοχής να έχουν γίνει χωματερές με αποτέλεσμα να μη μπορούν να αξιοποιηθούν. Μας θέλουν φανατισμένους οπαδούς των ΠΑΕ για να αβγατίζουν τα κέρδη τους οι επενδυτές που τις στηρίζουν αλλά ταυτόχρονα να μη διεκδικούμε και το δικαίωμα στην άθληση, την υγεία την παιδεία. Για αυτό δε μας κάνει εντύπωση ότι τα συνθήματα των ομάδων που είναι γραμμένα στα τοιχία της περιοχής είναι απείραχτα για χρόνια, αυτά όμως που αφορούν την υπεράσπιση του δικαιώματός μας στη δουλειά, χάνονται την επόμενη μέρα.

Στη λογική της εμπορευματοποίησης αλλά και του «πλήρωνε για να έχεις» κινούνται και οι τοπικές δημοτικές αρχές. Τι κάνει ο Δήμος για να έχουμε πρόσβαση και το χειμώνα στο Κολυμβητήριο; Δυο χρόνια τώρα το ίδιο παραμύθι… το ΕΣΠΑ δε δίνεται για πετρέλαιο, ώστε να ζεσταθεί το νερό… δεν υπάρχει ΕΣΠΑ για να επισκευαστεί το ακατάλληλο και επικίνδυνο κλειστό γήπεδο του μπάσκετ.

Ούτε κολύμπι λοιπόν, ούτε μπάσκετ αλλά… έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε παραπέντε ή αγώνες ιστιοπλοΐας με καραμέλα πάντα την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, που έχει σαν αποτέλεσμα να είναι τόσοι πολλοί οι τουρίστες που δεν τους προλαβαίνουμε!

Λαϊκός αθλητισμός είναι ο αθλητισμός που μπορεί να συμμετέχει όλη η λαϊκή οικογένεια, από τα παιδιά έως τους γονείς, με καλές υποδομές και εγκαταστάσεις χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει κανένα αντίτιμο.

Η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός συνδέονται ευρύτερα με την υγεία, τη φυσική κατάσταση και την ψυχική ισορροπία. Καλλιεργούν και αναπτύσσουν την συλλογικότητα, την αγωνιστικότητα, την πειθαρχία σε κοινωνικές αξίες. Στα λόγια όλοι το αναγνωρίζουν και όλοι –κράτος, κυβερνήσεις, τοπική διοίκηση- μιλάν για δικαίωμα στην άθληση της νεολαίας.

Ταυτόχρονα όμως όλοι οι παραπάνω, μαζί με την ΕΕ, τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους κάθε λογής μεγαλοπαράγοντες θέλουν να επιβάλλουν ως δεδομένο πως αθλητισμός και κυρίως πρωταθλητισμός, χωρίς χορηγούς δεν μπορεί να υπάρξει.

Εμείς καλούμε τους νέους να μην δεχτούν αυτή την κατάσταση, να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα για δωρεάν μαζικό λαϊκό αθλητισμό, για εγκαταστάσεις που θα καλύπτουν τις ανάγκες στην άσκηση, στην υγεία. Το σύστημά τους μπαίνει εμπόδιο, καθώς όλοι μαζί κράτος, κόμματα της ΕΕ, τοπική διοίκηση έχουν αποφασίσει ότι την κρίση θα την πληρώσουμε εμείς και οι οικογένειές μας.

Η επαναλειτουργία όλων των αθλητικών υποδομών της περιοχής με όρους υψηλής λειτουργικότητας και ασφάλειας πρέπει να γίνει υπόθεση του ίδιου του λαού και της νεολαίας της περιοχής, των μαζικών φορέων, των σωματείων. Γονείς μέσα από τους συλλόγους γονέων και μαθητές μέσα από τα μαθητικά τους συμβούλια να πάρουν πρωτοβουλίες, να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην αθλητισμό, στην υγεία - κόντρα στα πρότυπα του συστήματος: τα ναρκωτικά, τον ατομισμό, την παθητική στάση ζωής.

Η ΚΝΕ και το ΚΚΕ πιστεύουν στην ευρύτερη αξία της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού, που βοηθούν τον άνθρωπο να ενταχθεί στην κοινωνία, να δουλεύει συλλογικά, να έχει στόχους, να αντιμετωπίζει τα προβλήματά του. Το πρότυπο του αθλητισμού, ως κοινωνική λειτουργία και λαϊκό δικαίωμα, είναι πράξη φυσικής υγείας, παιδείας, αυτογνωσίας, ομαδικότητας, αλληλεγγύης, άμιλλας, ειρήνης και προόδου.

Η ΚΝΕ και το ΚΚΕ διεκδικούν τη χορήγηση δωρεάν από το κράτος όλων των προϋποθέσεων για τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό της νεολαίας. Υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη, επαρκή χρηματοδότηση και διαμόρφωση του αντίστοιχου νομικού πλαισίου, που να κατοχυρώνει το δικαίωμα στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό σε κάθε τους έκφραση.

Ο αθλητισμός δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα
Είναι δικαίωμα για όλη την νεολαία, για όλο τον λαό.


ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΙΟΥΛΗ στο ΣΚΑΚΙ (παραλία Ιτέας) στις 21:00

Θα γίνει ομιλία από τον Βαγγέλη Γείτονα
μέλος του τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ
με θέμα: «Φυσική Αγωγή και Αθλητισμός
Δικαίωμα του λαού και της νεολαίας»

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:
- Προβολή σχετικού Video
- Μουσική από ερασιτεχνικό συγκρότημα

Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου της Σύγχρονης Εποχής