Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Μύθοι και αλήθειες για την ΕΕ και τη θέση του ΚΚΕ - 2

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην κάνει ριζικές ανατροπές στην οικονομία αλλά μπορεί να εξασφαλίσει κάποια δικαιώματα…»

- Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει μία αλήθεια, ότι δε θα «κάνει ριζικές ανατροπές στην οικονομία», για να μας φλομώσει με ένα μεγάλο ψέμα, ότι «μπορεί να εξασφαλίσει κάποια δικαιώματα». Με δικά τους λόγια τα λένε κάπως έτσι:

«Οι κινδυνολόγοι θα σας πουν ότι το κόμμα μας, αν έρθει στην κυβέρνηση, θα σκίσει τη δανειακή σύμβαση με την ΕΕ και το ΔΝΤ, θα βγάλει τη χώρα έξω από την Ευρωζώνη (...) Αυτό είναι κινδυνολογία στα χειρότερά της. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα μου δε θέλει τίποτα από αυτά. (...) Η δανειακή σύμβαση θα γίνει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης». (Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία στο Ινστιτούτο Brookings)

«Μόλις το 5% του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως επαχθές. Η μεγάλη πλειοψηφία του χρέους, πάνω από 90%, είναι παραδοσιακό, δημόσιο χρέος των αγορών, δηλαδή των ομολόγων. Εκεί δεν υπάρχει νομική διαδικασία να αμφισβητηθεί». (Γιώργος Σταθάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ)

«Ο βασικός στόχος λοιπόν είναι να υπάρχει δημοσιονομική σταθεροποίηση. Δηλαδή να μην έχουμε ελλείμματα, αντίθετα να έχουμε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό τον στόχο τον αποδεχόμαστε». (Γ. Μηλιός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ)

Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως φαίνεται και από τις θέσεις του, έχει άλλες προτεραιότητες. Γι’ αυτό είναι μεγάλο ψέμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί “να εξασφαλίσει κάποια δικαιώματα”.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει το χρέος όπως όλα τα κόμματα (εκτός του ΚΚΕ), καλεί τον λαό να το πληρώσει. Ταυτίζεται με την άποψη του ΔΝΤ για κούρεμα του ελληνικού χρέους, κάτι που έχει γίνει ήδη μία φορά και όχι μόνο δεν “εξασφάλισε κάποια δικαιώματα” αλλά έφερε μέτρα-κόλαση ιδιαιτέρα για τη νεολαία.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δοκιμασμένος. Όπου έχει διοικήσει, δεν έχει “εξασφαλίσει κάποια δικαιώματα” αλλά έχει εφαρμόσει αντιλαϊκά μέτρα. Σε δήμους που διοίκησε εφάρμοσε χρόνια πριν τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, με τα οποία καταστρατηγούνταν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Πρόσφατα σε δήμο που πλειοψηφεί, ο ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκε το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου (Δήμος Σαρωνικού). Παντού εφαρμόζει ή συμφωνεί με τα άθλια προγράμματα υπερεκμετάλλευσης των νέων, με συμβάσεις λίγων μηνών και μισθούς πείνας χωρίς ασφάλιση. Σε σωματεία που πλειοψηφεί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπογράψει μειώσεις μισθών, ακόμα και 2 φορές μέσα σε λίγα χρόνια, όπως στους ναυτιλιακούς υπαλλήλους.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει συνειδητά ψέματα ότι «μπορεί να εξασφαλίσει κάποια δικαιώματα» αφού όπου σταθεί και όπου βρεθεί υμνεί την υγιή επιχειρηματικότητα. Προτείνει την παραγωγική ανάσυγκρότηση, δηλαδή την καπιταλιστική ανάπτυξη. Βέβαια η ανάπτυξη του καπιταλισμού δε δημαίνει θέσεις εργασίας και ευημερία για τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία αλλά εξασφάλιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Και αυτό προϋποθέτει τσάκισμα του λαού και της νεολαίας, θυσίες απανωτές για τα κέρδη των καπιταλιστών.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις θέσεις που είχε πάντα κάθε κόμμα όταν διεκδικούσε να βγει κυβέρνηση. “Κοινωνική πολιτική” δηλαδή πάνω στην εξαθλίωση του λαού και της νεολαίας για να κερδίσει ψήφους. Τάζει ένα πιάτο φαΐ στα τέσσερα και μάλιστα όταν και αν το επιτρέψει η οικονομία! Βάζει μπροστά τις ανάγκες του κεφαλαίου, και αν αυτές ικανοποιούνται, θα πετάξει και κανένα ψίχουλο… Τι διαφορετικό θα κάνει μία κυβέρνηση με πυρήνα τη ΝΔ;

- Στην Παιδεία τι μπορεί να εξασφαλίσει μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όταν η θέση του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται τη στρατηγική της ΕΕ, αποδέχεται την επιχειρηματική δράση στην Παιδεία, δέχεται δηλαδή να είναι πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματίες.

- Κανένας δεν μπορεί να εξασφαλίσει κάποια δικαιώματα για τη ζωή μας με τα μονοπώλια άθικτα στην εξουσία και στην οικονομία. Σήμερα μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις, να εμποδίζουμε αντιλαϊκά μέτρα μόνο με ισχυρή λαϊκή συμμαχία, με κίνημα αμφισβήτησης του καπιταλιστικού συστήματος και κατεύθυνση αποδέσμευσης από την ΕΕ. Με γραμμή ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων, για την εργατική-λαϊκή εξουσία. Γι’ αυτό χρειάζεται πανίσχυρο ΚΚΕ στις κάλπες, στους χώρους δουλειάς και μόρφωσης, στις λαϊκές γειτονιές.